De namen van onze vakantieaccommodaties

door | onze accommodaties

Waar komen de namen van onze vakantieaccommodaties vandaan en hoe spreek je ze eigenlijk uit? Op die vragen geven we in deze blogpost het antwoord! De juiste klemtoon zullen we aangeven met een streep onder de betreffende lettergreep.

Wanneer we een nieuwe accommodatie aan ons assortiment toevoegen, moeten we deze ook een naam geven. Bij sommige appartementen, villa’s en vakantiewoningen was de achternaam van de eigenaren de basis voor de naam van de accommodatie. Dat is het geval bij Casa Geraci in Castellammare del Golfo en Villa Ponzini in het kustplaatsje Trappeto. De uitspraak van deze namen is eenvoudig: Geraci moet worden uitgesproken als Dzje-ra-tsji en Ponzini als Pon-tsie-nie. In het geval van Casa Giudeo was niet de achternaam van de eigenaren de basis, maar de locatie. Deze vakantiewoning bevindt zich namelijk in de Contrada Giudeo. Giudeo spreek je uit als Dzjoe-dee-jo.

Bij het merendeel van onze accommodaties kwam onze inspiratie echter uit een andere hoek. We beginnen met de vakantieaccommodaties die een Siciliaanse naam hebben gekregen:

Accommodaties met een Siciliaanse naam:
Als je accommodaties op Sicilië verhuurt, kunnen Siciliaanse namen uiteraard niet ontbreken! De volgende appartementen en vakantiewoningen hebben een Siciliaanse naam: Casa Chiàppara, Appartamento Chiddu, Appartamento Chistu, Casa Ficurinia, Appartamento Parpagghiuni en Appartamento Lu sciabordiu.

Chiàppara is Siciliaans voor “cappero”, de plant waarvan je de bloemknopjes, de kappertjes, kunt eten. Deze kappertjesplant komt veel voor in onze regio. Chiàppara spreek je uit als Kjap-pa-ra.

De appartementen Chiddu en Chistu hebben namen met een knipoog: chistu is Siciliaans voor “questo”, wat “deze” of “dit” betekent en chiddu is Siciliaans voor “quello”, wat “die” of “dat” betekent. Het is dus dit en dat appartement! Chiddu spreek je uit als Ki-doe en Chistu als Kies-toe.

Casa Ficurinia bevindt zich op het platteland van Balestrate, in de buurt van diverse Fichi d’India. Ficurinia is Siciliaans voor “Fico d’india”, een veel voorkomende cactussoort op Sicilië, waarvan je de vruchten kunt eten (wel eerst voorzichtig alle naalden verwijderen!). Ficurinia spreek je uit als Fi-koe-ri-ni-ja.

De inspiratie voor de naam Parpagghiuni komt uit het natuurreservaat Lo Zingaro, waar je diverse vlinders kunt vinden. Parpagghiuni is Siciliaans voor “farfalla”, dat dus vlinder betekent. De uitspraak is wat lastiger: Par-pa-gjoe-ni, waarbij je de “g” uitspreekt als de “g” in het Engelse woord “game”.

Tot slot Appartamento Lu sciabordiu, een recent gerenoveerd appartement met een tuin aan een van de zandstranden van Balestrate. “Sciabordiu” is Siciliaans voor “Sciabordio”, dat o.a. staat voor het geluid dat kleine golven maken zodra ze tegen boten of rotsen slaan. Lu sciabordiu wordt uitgesproken als Loe sjie-ja-bor-die-joe.

Inspiratie uit de natuur:
Omdat we diverse natuurreservaten in de buurt hebben, zoals bijvoorbeeld Lo ZIngaro, Bosco d’Alcamo, Capo Gallo en Monte Cofano, komen veel namen uit de Siciliaanse fauna en flora:

De namen voor de aan de Golfo di Castellammare gelegen Appartamento Attinia en Appartamento Palinura hebben ook met de zee te maken. Een attinia (spreek uit A-ti-ni-ja) is een zeeanemoon en een palinura (Pa-li-noe-ra) is een schaaldier.

Appartamento Macaone bevindt zich naast Appartamento Parpagghiuni, waarvan de Siciliaanse naam dus vlinder betekent. De naam Macaone past daar goed bij, want dit is een veel voorkomende vlindersoort. Je spreekt macaone uit als ma-ka-o-ne.

Ook de appartementen Fasolaro en Mitilo hebben zeediernamen: zo is een fasolaro (fa-zo-la-ro) een venusschelp en een mitilo (mie-tie-lo) een mossel.

Villa Donnola is vernoemd naar een schattig wezeltje dat je o.a. in natuurreservaat Lo Zingaro kunt vinden. Donnola spreek je uit als -no-la.

De vier villa’s aan zee, Villa Aguglia, Villa Capone, Villa Costardella en Villa Menola zijn vernoemd naar vissen. De capone is een vis die vroeger veel werd gegeten met een bijgerecht dat de voorloper van de huidige caponata was. De capone was echter voor veel Sicilianen te duur, dus werd besloten om deze te vervangen door aubergine. Het gerecht dat toen ontstond en dat je nog in veel Siciliaanse ristoranti op het menu ziet staan, is de caponata.

De uitspraken:
Aguglia > A-goel-jia
Capone > Ka-po-ne
Costardella > Kos-tar-del-la
Menola > Mee-noo-la

De appartementen in de Borgo delle Olive:
De vertaling van de Borgo delle Olive is “burcht van de olijven”. Deze locatie met zwembad is een verzameling van panden met een centrale baglio (hoeve) met binnenplaats en bevindt zich op het platteland te midden van talrijke olijfgaarden. De appartementen in de borgo zijn daarom allemaal vernoemd naar een olijvensoort:

Appartamento Biancolilla (Bi-jan-ko-li-la)
Appartamento Carolea (Ka-ro-lee-ja)
Appartamento Cerasuola (Tsje-ra-soe-oo-la)
Appartamento Iblea (I-blee-ja)
Appartamento Moresca (Mo-res-ka)
Appartamento Nocellara (No-tsje-la-ra)
Appartamento Ogliarola (Ooi-lja-ro-la)
Appartamento Verdello (Verd-del-lo)

De Masseria Mirabile:
Een masseria is een soort baglio, een vierkante constructie met één toegangspoort. In deze panden woonden vaak rijke landeigenaren. Verder werden de ruimtes gebruikt voor opslag van bijvoorbeeld graan en wijn, als stal voor de schapen, geiten en koeien en als slaapplaats voor het personeel en de landarbeiders.

In de Masseria Mirabile bevinden zich drie accommodaties: Appartamento del Barone, Appartamento delle Baronessa en Casa del Monsù. De barone (ba-ro-ne) en baronessa (ba-ro-nes-sa) waren de vertrekken van de baron en barones. Casa del Monsù is vernoemd naar de monsù (mon-soe), een Franse chef die ook leiding gaf aan het voltallige personeel. Vermoedelijk is de titel monsù een verbastering van het Franse woord “monseigneur”, dat voor de Sicilianen te lastig was om uit te spreken.

De baron was echt een “oude snoeper” en het torentje was voor hem erg belangrijk… Op de pagina van de Masseria Mirabile lees je waarom en vind je meer over de geschiedenis van dit prachtige pand en de oorspronkelijke bewoners.

Tot slot nog Casa Tannura. De naam voor deze vakantiewoning komt van een activiteit waar de Sicilianen dol op zijn: barbecueën! Dit doen ze elke zondagmiddag, op elke feestdag en op veel dagen daar tussenin. Een tannura (ta-noe-ra) is een Siciliaanse, draagbare barbecue.

Binnenkort zetten we nog een villa met zwembad online. We kunnen dus weer een leuke naam verzinnen!

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This
string(3) "202" bool(false)