Een bezoek aan Erice

door | bezoektips

Het middeleeuwse stadje Erice bevindt zich bovenop de Monte Erice (tot 1934 Monte San Giuliano) op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. Je kunt hier prachtige stadsmuren, kerken, kastelen, geplaveide straten en karakteristieke panden bewonderen en genieten van een adembenemend uitzicht.
Je kunt het stadje met de auto, fiets (stevige klim!) of, zolang het niet te hard waait, met de kabelbaan (funivia) bereiken.
Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht op Trapani en de Egadische eilanden, Favignana, Levanzo en Marettimo.
Je komt het stadje binnen via de stadspoort, de Porta Trapani. Als je vervolgens direct links gaat, kom je uit bij de kathedraal (Chiesa Matrice) en de klokkentoren, de Torre di Federico.
In de klokkentoren die in 1312 werd gebouwd en als uitkijktoren werd gebruikt, is een toeristisch informatiepunt gevestigd. Hier kun je een soort dagpas kopen (rond 5 Euro), waarmee je toegang hebt tot diverse bezienswaardigheden in Erice. NB Niet alle bezienswaardigheden vallen onder de pas. Op een plattegrondje staat aangegeven waar je precies met de card terecht kunt.

Vanaf de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht op Erice.

Op de hoofdstraat van Erice, de Corso Vittorio Emanuele, vind je veel souvenirwinkeltjes, restaurantjes en barretjes. Als je van de hoofdstraat afgaat, kom je in smalle, geplaveide straatjes met natuurstenen panden en leuke doorkijkjes.
Door de ligging op de Monte Erice heb je vanaf het middeleeuwse plaatsje een prachtig uitzicht op Monte Cofano en de zone van San Vito lo Capo, op het binnenland en op Trapani, de zoutpannen en de Egadische eilanden, ervan uitgaande dat Erice op de dag dat je het plaatsje bezoekt niet in de wolken ligt…
Aan de zuidoostkant van Erice vind je een groot Normandisch kasteel, de Castello di Venere, dat tezamen met de Torri del balio deel uitmaakte van de verdedigingslinie. De Torri del balio zijn in de 19e eeuw door graaf Agostino Pepoli gerestaureerd. Ook heeft hij de tuin voor de torens, de Giardino del balio, laten aanleggen en een kleine villa met torentje laten bouwen. Deze Torretta Pepoli is een symbool van Erice en is onlangs gerestaureerd.
De overwinning van de stad op de moslims was volgens de noormannen te danken aan San Giuliano. Sindsdien is San Giuliano, ook wel “de bevrijder” genoemd, de beschermheilige van Erice. De San Giuliano kerk werd in 1070 ter ere van deze heilige gebouwd en was een van de eerste kerken van Erice.
Nadat een deel was ingestort, werd de kerk in de 17e eeuw gerestaureerd en uitgebreid. De prachtige barokke klokkentoren werd pas later, in 1770, toegevoegd.
’s Avonds worden de diverse torens en kastelen mooi verlicht en zie je in het dal de lichtjes van Trapani.
Je kunt een bezoek aan Erice vanuit Balestrate, Castellammare del Golfo of Trappeto goed combineren met een bezoek aan Segesta en de stad Trapani (zie Een dagje uit: Segesta, Erice en Trapani).

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This