Met de auto naar Sicilië

door | tips

We krijgen de laatste tijd steeds vaker de vraag of het met de eigen auto naar Sicilië rijden een goed alternatief is voor het nemen van een vliegtuig naar het zonnige eiland. Omdat wij de reis met de auto al diverse keren hebben gemaakt, zullen we onze ervaring met jullie delen en aangeven wat de voor- en nadelen (kunnen) zijn.

Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat je met de auto drie dagen onderweg bent. In principe zou je er ook twee dagen over kunnen doen, maar dan maak je per dag wel aardig wat kilometers (het is vanaf de randstad ca. 1600 kilometer rijden naar de ferry). Wij geven er de voorkeur aan om het rustig aan te doen en verdelen de te rijden kilometers daarom over drie dagen.

Onze route naar Sicilië:

NB De te kiezen route hangt af van de plaats waarvandaan je wilt vertrekken en van je eigen voorkeuren. Sommigen vinden de lange, schijnbaar oneindige wegen in Duitsland geen pretje, terwijl anderen hieraan juist de voorkeur geven. De voor jou beste route kan uiteraard dus afwijken van die van ons.

De eerste dag van de reis is voor ons altijd de langste (660 km). We rijden vanuit Nederland via Limburg naar Duitsland, waar via snelweg 61 naar het zuiden rijden. Onze eerste stop is in Freiburg. Daar overnachten we in Mercure hotel Panorama Freiburg, een mooi hotel met uitzicht op de stad en gelegen aan de rand van een groot bos. Ideaal voor een heerlijke wandeling met onze honden!

’s Avonds genieten we er van een fantastische maaltijd in het restaurant van het hotel “Chez Eric”.

TIP: Je kunt vooraf een gratis parkeerplaats bij het hotel boeken. Je hebt dan na de lange rit gegarandeerd een plaatsje vlakbij de ingang van het hotel.

Op de tweede dag rijden we door Zwitserland heen (Basel – Luzern – Lugano) en gaan we via Milaan naar ons tweede hotel, Hotel Nord in het plaatsje Guardamiglio, vlakbij Piacenza. Dit is een rit van 470 km. Hotel Nord heeft ruime, nette kamers en een grote, omheinde parkeerplaats waar de auto veilig kan worden geparkeerd en waar de honden kunnen spelen. Het hotelpersoneel is erg vriendelijk en in het restaurant van het hotel kun je goed eten. 

Omdat we met onze twee honden reizen, geven we de voorkeur aan een zo kort mogelijke overtocht met een ferry. De eindbestemming van de derde dag is daarom de haven van Civitavecchia (boven Rome). In kilometers is deze rit vergelijkbaar met dag twee (485 km). Je kunt vanaf Piacenza via Bologna, Florence en Siena naar het zuiden, maar wij rijden vanaf Parma altijd richting La Spezia om vervolgens via de kust naar de haven te rijden. Als je deze route aanhoudt, houd je dan aan de maximum snelheid, want tussen Grosseto en Civitavecchia wordt op divers plaatsen de snelheid gecontroleerd (zowel via vaste als mobiele controles).

Omdat de ferry pas ’s avonds vertrekt, heb je alle tijd om op je gemak naar de haven te rijden. De vertrektijd van de ferry is ideaal. Je gaat ’s avonds de boot op en de volgend ochtend ben je al op Sicilië!

Je kunt met de ferry vanuit Civitavecchia zowel naar Palermo als naar Termini Imirese. Beide havens zijn prima opties, maar de reistijd vanuit Palermo naar een van onze vakantieaccommodaties is wel wat korter.

Onze route naar Nederland:

Ook op de terugweg is onze eerste reisdag de langste. We nemen ’s avonds de ferry naar Civitavecchia, waar we vroeg in de ochtend aankomen. Vanuit Civitavecchia rijden we dan via La Spezia, Parma, Milaan en Como naar het Ibis Hotel in Kriens, net onder Luzern (810 km). Dit is een prima hotel met vriendelijk personeel, nette kamers en een uitgebreid ontbijtbuffet. Op 200 meter van het hotel bevindt zich een zeer goed restaurant (voor Nederlandse begrippen wel wat prijzig…).  Daarnaast zijn er diverse veldjes in de buurt waar je je hond kunt uitlaten.

Op dag 2 rijden we vanuit Kriens naar Burgbrohl in Duitsland, een rit van ongeveer 520 kilometer. In dit plaatsje bevindt zich het prachtige kasteelhotel Schloss Burgbrohl. We kijken voor het vertrek vanuit Sicilië al uit naar het verblijf in dit hotel. Schloss Burgbrohl is een sfeervol hotel met mooie kamers, vriendelijk personeel (dierenliefhebbers!), een zeer goed restaurant en een zeer uitgebreide ontbijt. Als je vanaf het hotel de heuvel op loopt, kom je in een prachtig wandelgebied, waar de honden heerlijk kunnen rennen.

De derde en laatste dag van de reis is ook de gelijk de kortste. Na 320 kilometer zijn we op locatie in Nederland. Door vroeg op de dag thuis te komen, hebben we dan alle tijd om de auto uit te pakken en ons binnen te organiseren.

De kosten:

Om te bepalen of het reizen met de auto een goed alternatief voor vliegen is, is het verstandig om vooraf de kosten van beide opties met elkaar te vergelijken. Wat de totale kosten van de autoreis zijn, is lastig aan te geven, omdat deze afhankelijk zijn van diverse factoren, zoals de hotelkeuze. De keus voor eenvoudigere hotels of B&B’s maakt de trip al een stuk goedkoper. Daarnaast is de hoogte van de prijzen voor de ferryovertocht seizoensafhankelijk. Houd in ieder geval rekening met de volgende kosten:

– Brandstof
– Vignet voor Zwitserland (op dit moment 42 euro)
– Overnachtingskosten
– Lunch en diner
Tol in Italië (voor onze route ongeveer 42 euro)
– De overtocht met de Ferry

We raden je aan om een mogelijke autoreis vooraf uit te stippelen om de kosten van de overnachtingen en tol te kunnen berekenen. Tegenover de genoemde kosten voor de autoreis staan de kosten voor een vliegreis:

– Brandstof voor de trip naar de luchthaven (of andere kosten, zoals bijv. voor een taxi of het OV)
– Eventuele parkeerkosten op de luchthaven
– De vliegtickets
Autohuur op Sicilië

Het aantal overnachtingen blijft bij beide opties gelijk, alleen breng je tijdens je vakantie meer nachten door op Sicilië als je naar het eiland vliegt. Wellicht een open deur, maar voor een eerlijke kostenvergelijking moet je dus ook het aantal overnachtingen op Sicilië meerekenen dat bij elke optie van toepassing zou zijn.

Voor- en nadelen:

Een duidelijk nadeel van welke optie dan ook, zouden hogere kosten zijn. Zoals hiervoor aangegeven, is voor een goede kostenvergelijking echter van belang dat je eerst je eigen reis uitstippelt en de totale kosten vergelijkt met die voor de vliegtickets en de autohuur op Sicilië. De kosten voor de ferry en het vliegtuig, maar ook voor de diverse hotels hangen af van de periode waarin je op vakantie gaat en kunnen behoorlijk fluctueren.

Los van het kostenplaatje, is de persoonlijke situatie ook bepalend voor het al dan niet reizen met de auto. Wil je je huisdier meenemen, dan is reizen met de auto de aangewezen optie. Ook als je allerlei lekkers van Sicilië naar Nederland wil vervoeren, zoals een aantal heerlijke Siciliaanse wijnen, is het handiger als je met de eigen auto bent.

Gezien de langere reistijd voor de autoreis, is deze optie echter niet ideaal als je maar een weekje vakantie hebt. Reizen met de auto wordt o.i. dan ook pas interessant als je 2 weken of langer vakantie hebt.

Een voordeel van de autoreis is de mogelijkheid om grote groepen mensen (op de luchthaven en in het vliegtuig) te vermijden. Door de coronasituatie kijken veel gasten nu naar alternatieve reisopties. Hopelijk gaan we snel naar betere tijden en kan er binnenkort ook weer normaal worden gevlogen, maar het reizen met je partner of gezin in de eigen auto vinden wij sowieso ook heel gezellig.

Als je vragen hebt, stel ze dan gerust. Welke optie je uiteindelijk ook kiest, we hopen je snel op ons zonnige eiland te mogen begroeten!

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This