Een wandeling in natuurreservaat Lo Zingaro – deel 1

door | bezoektips, tips

Natuurreservaat Lo Zingaro, vlakbij het gezellige plaatsje Scopello en de beroemde tonnara is een van de mooiste natuurreservaten van Sicilië. Tijdens een van onze wandelingen hebben we er heel veel foto’s gemaakt, die we graag met jullie willen delen. Voordat we verder gaan met ons (foto)verslag, eerst een paar tips voor degenen die ook graag het natuurreservaat willen bezoeken:

R

Schoeisel

Doe goede schoenen aan, zoals bergschoenen of stevige sportschoenen. Ga niet met slippers of schoenen met dunne zolen het park in (daar heb je bij de eerste rotspaden direct spijt van…).
R

Eten en drinken

Je kunt in het natuurreservaat geen eten of drinken kopen, dus dit zal je zelf moeten meenemen. Zorg voor voldoende water, want het kan er flink warm zijn. Pani cunzatu is een typisch regionaal Siciliaans gerecht en ideaal om mee te nemen als je in Lo Zingaro gaat wandelen. Het betreft een soort focacciabroodje, belegd met tomaat, kaas, olijven en ansjovis, dat je zowel warm als koud kunt eten. Je vindt heerlijke pani cunzatu bij bakkerij Mulè in Balestrate of bij de bakker in Scopello.
R

De beste bezoektijd/bezoekperiode

Je vindt in het natuurreservaat weinig beschutting. We raden dan ook aan om op erg warme dagen het park in de vroege ochtend te bezoeken. En nog een open deur: zonnige dagen zijn de beste dagen voor een bezoek aan Lo Zingaro (alles is toch mooier als de zon schijnt?)
R

Wandelroutes

In Lo Zingaro kun je diverse wandelroutes volgen. Als je een goede indruk wilt krijgen van het park, maar niet te intensief wilt wandelen, raden we aan om de kustroute te volgen tot en met bijvoorbeeld de derde baai (ongeveer een uur lopen). Ga daar wat eten en/of wat zwemmen en loop dan op je gemak weer terug naar de ingang. Ben je een meer fanatieke wandelaar, houd er dan wel rekening mee dat de aangegeven wandeltijd van met name de moeilijkste routes (de routes die de bergen ingaan) behoorlijk optimistisch zijn…
R

Zwemmen in Lo Zingaro

Het natuurreservaat heeft de mooiste baaitjes met kiezelstranden. Je kunt een wandeling in Lo Zingaro dus prima combineren met een frisse duik in het heldere water. Je vindt het eerste strandje al op 15 minuten lopen vanaf de zuidingang (in de buurt van Scopello).
R

Met de kinderwagen naar Lo Zingaro?

We raden af om met een kinderwagen het natuurgebied in te gaan, zelfs als jouw kinderwagen terreinbanden heeft. De vele stenen en rotsen zijn een te grote barrière en zouden een prettige wandeling zo goed als onmogelijk maken.
Terug naar het verslag! Het was heerlijk zonnig er stond een lekker zeebriesje, dus een ideale dag voor een mooie wandeling door het eerste officiële natuurreservaat van Sicilië.

We vonden direct een parkeerplaats aan het begin van het park en kochten bij de ingang twee kaartjes (5 euro per persoon). Van de vriendelijke parkmedewerker kregen we een kaart mee, waarop de diverse wandelroutes staan aangegeven. We besloten de kustweg te volgen. Dit is de makkelijkste wandelroute omdat je, ten opzichte van de andere routes, minder hoogteverschillen hoeft te overbruggen.

Zodra je het park in loopt, zie je vrijwel direct een tunnel in een grote rotspartij.
Vlak daarvoor bevindt zich het welkomstbord met de tekst: Welkom in de Zingaro, het eerste natuurreservaat van Sicilië.
Op de muur aan de zijkant zie je een houtsnijwerk met “La marcia dello Zingaro 18 maggio 1980”. Dit monument gedenkt de mars van meer dan 2000 Sicilianen die op 18 mei 1980 naar de Zingaro waren gegaan om te protesteren tegen de aanleg van een weg van Scopello naar San Vito lo Capo. Het manifest van de mars had mede dankzij de nationale en internationale media een grote impact en zorgde voor een nieuwe wetgevende fase op Sicilië. Nog geen jaar later, op 6 mei 1981, werd de Zingaro via een regionale wet het eerste officiële natuurreservaat en daarmee een beschermd gebied.
Vanuit de tunnel zagen we al wat voor moois ons te wachten stond.
Direct na de tunnel bevinden zich picknickplaatsen met uitzicht op zee.
Het eerste deel was zeer goed begaanbaar, maar als snel ging het brede pad over in een smaller rotspaadje met veel losse stenen. De snelheid ging dan ook gelijk omlaag, maar dat maakte uiteraard niet uit, want we waren hier om te genieten van de mooie natuur en het prachtige uitzicht!
Vanaf het pad genoten we van het kleurcontrast tussen de minipalmen en bloemen in het park en de felblauwe zee op de achtergrond.
We besloten direct naar de eerste baai te gaan en het museum deze keer over te slaan. De eerste baai heet Cala Capreria en het pad er naartoe is door de duidelijke bewegwijzering niet te missen
Na elke bocht in het pad kwam de baai beter in beeld en al snel zagen we het aquamarijnkleurige water bij de rotskust.
Vlakbij het trapje naar het strand stopten we om te genieten van het uitzicht (o.a. op de Monte Palmeto in de verte) en van de bijna tropisch aandoende baai.
In de baai zelf namen we waarschijnlijk wel 100 foto’s: aan de ene kant omdat we steeds weer een andere mooie hoek vonden van waaruit we de baai op de gevoelige plaat konden vastleggen en aan de andere kant omdat we op het scherm van onze smartphones door de zon vaak zo weinig konden zien dat we voor de zekerheid maar plaatjes bleven schieten… Uiteindelijk waren er veel gelukt en hadden we moeite om er voor deze blogpost maar een paar van uit te kiezen.
Na het bezoek aan de Cala Capreria besloten we de volgende twee baaien op te zoeken. Die zie je in deel twee! Nu eerst terug omhoog…

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This