Recept van gevulde, Siciliaanse aubergineballetjes

door | recepten, tips

Nu we zo langzamerhand weer aan een vakantie op Sicilië kunnen denken en aan het heerlijke eten en de voortreffelijke wijnen op het zonnige eiland, leek het ons leuk om alvast een beetje in de stemming te komen. We hebben daarom aan chef Flaviano Sforza – een van de chefs die je kunt boeken voor de chef aan huis-service – gevraagd om een videorecept te maken van een typisch Siciliaans gerecht. Hij ging gelijk enthousiast aan de slag en heeft een video gemaakt waarin hij laat zien hoe je Spaghetti con polpette di melanzane ripiene bereidt. Deze spaghetti met gevulde aubergineballetjes is volledig vegetarisch en zeker niet moeilijk om zelf thuis te maken.

Onder de video vind je de lijst met ingrediënten en het recept van zowel de aubergineballetjes als de tomatensaus.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de aubergineballetjes:

  • 2 aubergines
  • 100 gram paneermeel
  • 100 gram geraspte pecorino of Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 10 verse muntblaadjes
  • 10 basilicumblaadjes
  • Een takje peterselie
  • Een verse mozzarella
  • Een snufje kaneel
  • Extra vergine olijfolie
  • Peper en zout

Voor de pasta en de pastasaus:

  • Een pak spaghetti
  • 500 ml passata di pomodoro
  • 2 fijngehakte lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 hele basilicumblaadjes
  • Extra vergine olijfolie
  • Peper en zout

Het recept (voor 4 personen):

We beginnen met het maken van de aubergineballetjes. Verwijder een deel van de schil van de aubergines (laat ongeveer de helft zitten) en snijd de aubergines in grote, dikke plakken. Snijd de plakjes in blokjes en doe ze in een pan met water en twee eetlepels zout. Breng het water aan de kook en laat de aubergineblokjes koken totdat ze een beetje grijs worden. Ze zijn dan zacht genoeg om er balletjes van te maken. Giet de pan af en laat de aubergineblokjes in een vergiet uitlekken. Ze moeten nu 4-5 uur (de hele nacht mag ook) drogen en afkoelen. Nadat dit is gebeurd, doe je de blokjes in een grote kom en prak je ze fijn.

Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Hak nu de munt, basilicum en peterselie fijn en doe dit samen met wat peper, zout en de kaneel in de kom. Voeg nu twee eetlepels paneermeel toe en een ei, twee teentjes fijngehakte knoflook en de geraspte kaas (pecorino of Parmezaanse kaas). Meng het geheel door elkaar. Als de mix nog niet stevig genoeg is (zie de video voor de juiste consistentie), doe je er wat meer paneermeel bij.

Zodra de mix de juiste consistentie heeft, kun je er balletjes van maken. Doe een deel van de auberginemix in de hand en maak in het midden wat ruimte om er vervolgens een eetlepel mozzarellablokjes in te doen. Sluit nu het balletje. Nadat alle balletjes zijn gemaakt, haal je ze eerst door een losgeklopt ei en vervolgens rol je ze door het paneermeel. Zorg ervoor dat de balletjes volledig door het paneermeel worden bedekt.

Snijd de aubergine in blokjes
Maak balletjes van het auberginemengsel.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aubergineballetjes in olie/boter mooi bruin. Daarna haal je ze uit de pan. Laat de aubergineballetjes even liggen, zodat ze van binnen nog wat warmer kunnen worden. De mozzarella krijgt dan de tijd om te smelten.

We kunnen nu de pastasaus maken. Versnipper de lente-ui en de blaadjes basilicum. Doe nu wat olijfolie in een pan op een middelhoog vuur en doe vervolgens de teentjes knoflook erbij. De saus krijgt met de hele teentjes een wat lichtere knoflooksmaak (je haalt de knoflook er voor het serveren namelijk later weer uit). Je kunt de knoflook ook eerst in kleine stukjes hakken. Doe de lente-uitjes in de pan en fruit deze. Nu kan de passata di pomodoro en de fijngehakte basilicum erbij. Breng het geheel verder op smaak met wat peper en zout.

De tomatensaus maken

Breng nu een pan met water en zout (ongeveer 10 gram zout per liter water) aan de kook. Zodra het water kookt, kan de spaghetti in de pan.

Doe nu de aubergineballetjes in de pan met de saus en lepel de saus grondig over de balletjes. Als je de saus wat te dik vindt, kun je er wat pastawater bij doen. De balletjes kunnen nu weer even uit de pan. Zodra de pasta al dente is (begin twee minuten voor de op de verpakking aangegeven kooktijd al te proeven, zodat je de spaghetti op tijd uit de pan kunt halen en deze mooi beetgaar is), kan de pasta direct in de pan met saus. Vermeng de spaghetti met de saus en doe er een klein beetje pastawater bij. Dit geeft een vleugje romigheid aan de pasta. Als je nog mozzarella over hebt, kun je die ook in de saus doen. Voeg verder nog wat geraspte kaas toe.

De pasta is klaar! Serveer de pasta met de aubergineballetjes, wat geraspte kaas en wat basilicum.

Buon appetito!

De pasta met aubergineballetjes

Heb jij dit recept geprobeerd, laat ons dan vooral weten wat je ervan vond. Foto’s en filmpjes kun je delen op onze Facebookpagina. Veel kookplezier gewenst!

De pasta met aubergineballetjes

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This