Genieten van verse vis bij La buona forchetta

door | overig, tips

Het zal geen verrassing zijn dat je in de kustplaatsjes in onze regio op diverse plaatsen verse vis kunt eten. Wij gaan voor een lekker visdiner meestal naar onze vrienden van La buona forchetta in Balestrate. Toen we er onlangs met vrienden gingen eten, maakten we gelijk van de gelegenheid gebruik om er eens een kijkje in de keuken te nemen.

Ignazio, de eigenaar en kok van het restaurant, koopt zelf de vis in en deze avond stond de keuken vol met diverse soorten vis en rivierkreeften.

Wij kozen voor een San Pietro (de bovenste vis op de foto hieronder) en een capone. De beroemde caponata is overigens vernoemd naar deze capone. Vroeger was de caponata een bijgerecht dat bij een capone werd geserveerd. Voor de meeste Sicilianen was de capone echter te duur, waardoor deze uiteindelijk van het toneel verdween en de caponata overbleef. Om dit antipasto (voorgerecht) meer body te geven, werd er aubergine aan toegevoegd, met als resultaat de caponata, zoals we die nu nog kennen: een vegetarisch gerecht met een zoetzure smaak, gemaakt van gefrituurde groenten (o.a. aubergine en paprika) gemengd met olijven, kappertjes en selderie.

Bij La buona forchetta staat de smaak van de verse vis centraal, dus wordt deze op een eenvoudige wijze bereid. Ignazio begint met het verwarmen van een pan, waar een mix van verse groenten en ui ingaat. Vervolgens gaan de vissen erbij.

We zijn geen grote eters, dus een primo piatto (pasta of risotto) slaan we meestal over. We namen daarom twee antipasti, polpette di sarde (balletjes gemaakt van sardientjes in een tomatensaus) voor ons en gamberi rossi (rode rivierkreeften) voor onze vrienden.

We kozen voor een heerlijke grillo van het wijnhuis Rapitalà, dat zich op 20 km van Balestrate bevindt en veel goede, witte en rode wijnen maakt.

Na de antipasti was het tijd voor de vis! De vis werd geserveerd met ons favoriete bijgerecht: gebakken aardappeltjes met rode ui en tijm. Het was een echt feestmaal! De vissen waren perfect klaargemaakt en smaakten voortreffelijk.

Ignazio en zijn vrouw Terry maken veel van de dolci (desserts) zelf en de parfait di mandorle con cioccolato klonk na het hoofdgerecht toch wel erg aantrekkelijk… 🙂 Een parfait is een mengsel van lucht, eidooier, room en suiker dat wordt bevroren zonder te roeren. Je kunt een parfait in veel smaken krijgen, maar op Sicilië is de variant met amandelen de meest voorkomende smaak en dat is niet zo gek, gezien de hoeveelheid amandelbomen op het eiland!

TIP: verse vis wordt meestal “al etto” afgerekend (per ons). Veel restaurants wegen daarom vooraf de vis, zodat je weet welk bedrag je op de rekening kunt verwachten. Als je in een restaurant bent waar de vis niet wordt gewogen, vraag dan vooraf wat ze ervoor rekenen, zodat je achteraf niet onaangenaam kan worden verrast.

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This