Een bezoek aan Palermo, deel 2

door | bezoektips

In deel 1 van ons bezoek aan Palermo namen we je mee door de mooie hoofdstad van Sicilië en brachten we een bezoek aan o.a. het Palazzo dei Normanni, de San Giovanni degli Eremiti kerk en de indrukwekkende kathedraal.

Vandaag vervolgen we onze weg vanaf de kathedraal, via de Corso Vittorio Emanuele, tot vlak voor de kruising met de Via Maqueda. Aan de rechterzijde bevindt zich de San Giuseppe dei Teatini, een prachtige, barokke kerk.

De kruising naast de kerk, genaamd Piazza Vigilena, maar bekend onder de naam Quattro canti, verdeelde Palermo in vier verschillende wijken, de zogenaamde mandamenti.

Elke mandamento had tot 1624, toen Santa Rosalia de beschermheilige van de stad Palermo werd, een eigen beschermheilige en een eigen wapen:

De wijk Kalsa (of mandamento Tribunali) had als beschermheilige Sant’Agata en een roos in het wapen.
De wijk Albergheria (of mandamento Palazzo Reale) had Santa Cristina als beschermheilige en het wapen was een slang op een groene achtergrond.
De wijk Seralcadio (of mandamento Monte di Pietà) had als beschermheilige Santa Ninfa en in het wapen waren Hercules en een leeuw afgebeeld.
De wijk Loggia (of mandamento Castellammare) had Sant’Oliva als beschermheilige en het wapen was dat van het Koninklijk huis van Oostenrijk.

Quattro canti, ook bekend onder de namen Ottagono del Sole en Teatro del Sole (respectievelijk “Octagon van de zon” en “Theater van de zon”), werd tussen 1609 en 1620 gebouwd en bestaat uit vier gevels met elk een fontein en beelden van de eerder genoemde beschermheiligen, van de Spaanse koningen en van de vier seizoenen.

Bij de Quattro canti gaan we rechtsaf (richting het zuiden). Na 25 meter zie je aan de linkerhand het plein Piazza Pretoria, met de beroemde fontein, die dezelfde naam draagt (Fontana Pretoria).

De fontein, rond 1555 ontworpen door Francesco Camilliani, staat vol met beelden, waaronder veel naakte figuren. Om deze reden werd de fontein ook wel “fontein van de schaamte” genoemd.

Dat er in Palermo sprake is van een mengelmoes aan bouwstijlen en invloeden van diverse overheersers, kun je goed zien op de Piazza Bellini, vlakbij de Piazza Pretoria. Hier staat een van oorsprong Normandische kerk, de Santa Maria dell’Ammiraglio, gebroederlijk naast een Normandische kerk met sterk Arabische invloeden, de San Cataldo.

De in 1143 gebouwde Santa Maria dell’Ammiraglio kerk wordt “La Martorana” genoemd, naar Eloisa della Martorana, die vlakbij een klooster stichtte. Deze van oorsprong Normandische kerk, die van binnen rijkelijk is versierd met mozaïeken, is tijdens de barok behoorlijk verbouwd en uitgebreid. In deze periode kreeg de Martorana ook een barokke gevel.

De rechthoekige San Cataldo kerk met typisch Arabische koepels is van binnen juist vrij sober. De San Cataldo werd tussen 1154 en 1160 gebouwd en werd in de 18e eeuw niet meer als kerk gebruikt. Op een gegeven moment deed het pand zelfs dienst als postkantoor! In 1882 werd de kerk volledig gerestaureerd en in ere hersteld door de architect Giuseppe Patricolo.

Vlakbij de Piazza Bellini, op enkele minuten lopen, vind je de indrukwekkende Chiesa del Gesù en, aan de zijkant ervan, de Casa Professa. De Casa Professa heeft een portaal uit 1685 en via een 18e eeuwse kruisgang kom je uit bij de gemeentebibliotheek.

De gevel van de kerk is vrij eenvoudig, maar zodra je de kerk binnenkomt, zie je waarom de Chiesa del Gesù een van de meest spectaculaire kerken van Sicilië is!

De Chiesa del Gesù, een van de mooiste voorbeelden van barokkunst in de stad Palermo, werd door de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog helaas grotendeels verwoest. De kerk werd met behulp van moderne technieken en bouwmaterialen, zoals gewapend beton, gerestaureerd en in 2009 met een heilige mis heropend.

De plaats waar elke ochtend de Vucciria, de bekende (vis)markt van Palermo, wordt gehouden, bevindt zich op ongeveer 8 minuten lopen van de Piazza Casa Professa. Je komt er door terug te lopen naar de Corso Vittorio Emanuele en bij de Quattro Canti rechtsaf te gaan (in de richting van zee). Je vindt de markt in de hoek van de Vittorio Emanuele en de Via Roma, op de Via Cassari, de Piazza del Garraffello, de Via Argenteria nuova, de Piazza Caracciolo en de Via Maccheronai. Het bekendste beeld van deze markt is waarschijnlijk de op bijzondere wijze uitgestalde zwaardvis:

Er is zo veel te zien in Palermo, dat we nog lang niet klaar zijn met onze fototour. Bekijk hier deel 3!

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This