Een bezoek aan Palermo, deel 1

door | bezoektips

De meningen over Palermo, de hoofdstad van Sicilië en de vierde stad van Italië, lopen nogal uiteen: of men vindt de Siciliaanse havenstad fantastisch of men vindt Palermo helemaal niks. Onze ervaring is, dat degenen in de tweede groep meestal onvoorbereid de stad hebben bezocht en dan eigenlijk niet wisten wat er allemaal voor moois te bekijken is en waar deze bezienswaardigheden zich precies bevinden. Het is in Palermo namelijk erg makkelijk om de mooie plekjes te missen, vaak omdat de bewegwijzering niet optimaal is, maar ook omdat diverse bezienswaardigheden zich (net) buiten het centrum bevinden. Palermo is een grote stad en om al het moois te bekijken, heb je minimaal 4 dagen nodig. Als je de stad in één dag wilt bekijken, zul je dus keuzes moeten maken. Daarom is ons advies: bekijk van tevoren wat er te zien is en bepaal wat je daarvan wilt bezoeken.

Wij behoren tot de groep die Palermo fantastisch vinden en zouden pagina’s vol kunnen schrijven over deze heerlijk chaotische, maar sfeervolle stad. Op deze pagina (er volgen er nog drie) beginnen we de tour door Palermo met behulp van diverse mooie foto’s.

Palermo was ooit ook de hoofdstad van het Normandische koninkrijk, maar beleefde in de periode ervoor, tijdens de Arabische overheersing, zijn hoogtepunt. Naast Normandische en Arabische gebouwen vind je ook diverse barokke pareltjes in Palermo, een prachtige melgelmoes van bouwstijlen en -periodes dus!

Het Palazzo reale (of Palazzo dei Normanni), het koninklijk paleis, werd door de Arabieren gebouwd en een eeuw later, in de 12e eeuw, door de Noormannen verbouwd, toen Roger II er ging wonen.

In het paleis bevindt zich een prachtige kapel uit de Normandische periode, de Cappella Palatina. Aan de koninklijke kapel werd 8 jaar gebouwd en het resultaat is indrukwekkend:

Vlakbij het koninklijk paleis, bevindt zich de San Giovanni degli Eremiti kerk. Deze kerk werd door Arabische en Normandische ambachtslieden gemaakt in opdracht van Roger II. De kerk is bijzonder door de vierkante vorm en de rode koepels, duidelijke Arabische kenmerken. De kerk heeft ook een tuin en en je vindt er de overblijfselen van een klooster.

Als je terugloopt naar het Palazzo dei Normanni en voor het paleis langs gaat, kom je links ervan bij de Porta Nuova, gebouwd in 1535.

Als je door de poort loopt, zie je aan de rechterhand het park Villa Bonanno met een fontein ter ere van Filips V, de Teatro Marmoreo.

Als je de Corso Vittorio Emanuele langs het park volgt, zie je na een paar honderd meter aan je linkerhand de indrukwekkende kathedraal. De cattedrale werd aan het eind van de 12e eeuw gebouwd, maar is sindsdien diverse malen verbouwd en uitgebreid, waardoor een interessante mix van diverse bouwstijlen is ontstaan.

Het interieur van de kathedraal van Palermo is niet zo indrukwekkend als die van de kathedraal van Monreale en oogt, zeker in vergelijking met de pracht en praal in Monreale, redelijk sober.

In de kelder van de kathedraal staan diverse sarcofagen uit verschillende periodes. De oudste sarcofaag is simpel afgewerkt, maar degene van latere datum werden complete beeldhouwwerken…

Naast deze sarcofagen herbergt de kathedraal ook de sarcofagen van de koningen van Sicilië, Roger II en Federico II. Deze staan in een aparte kapel (als je de kathedraal binnenkomt, aan de linkerhand).

Bekijk hier deel 2 van onze tour door het mooie Palermo.

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!



Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This