Een bezoek aan Palermo, deel 3
In deel 1 en deel 2 heb je al kunnen zien dat de diverse overheersers hun stempel op de stad Palermo hebben gedrukt en dat je er nu een prachtige mix aan bouwstijlen kunt vinden, van Arabische tot Normandische kerken en gebouwen en van kerken met een zeer sober interieur, zoals de San Cataldo kerk, tot de pracht en praal van een van de mooiste barokke kerken van heel Sicilië, de Chiesa del Gesù.
Vandaag vervolgen we onze wandeling door de hoofdstad van Sicilië en brengen we o.a. een bezoek aan het Teatro Massimo, de Porta Felice en de Villa Giulia. Vanaf de Vucciria markt lopen we in zuidoostelijke richting naar de Convento della Magione en de letterlijk dakloze Santa Maria dello Spasimo. Beide bezienswaardigheden bevinden zich op ongeveer 800-900 meter van de Vucciria.
De Convento della Magione, die we het eerst tegenkomen, is nu een parochiekerk, maar was als conventionele kerk van de Teutoonse ridders significant tijdens de kruistochten en enkele eeuwen daarna. Hier vind je de geschiedenis en een uitgebreide beschrijving van deze bijzondere kerk.
Als je vanaf de Magione in de richting van de zee loopt (houd hiervoor de Magione aan de linkerhand), kom je na een paar honder meter bij de Santa Maria dello Spasimo. Deze kerk werd in 1506 gebouwd en is het laatste voorbeeld van Spaans-gotische architectuur in Palermo. Nadat de stad de kerk had gekocht, werd deze slecht onderhouden, waardoor het dak uiteindelijk gedeeltelijk instortte. In de laatste jaren wordt de kerk voornamelijk gebruikt voor theater- een muziekvoorstellingen.
Vlakbij de beide kerken, met de ingang aan de Via Lincoln, vind je de botanische tuin (aangelegd in 1785 en beroemd om de grote verscheidenheid aan tropische en bijzondere bomen en planten) en daarnaast de Villa Giulia.
De Villa Giulia is geen luxe woning, maar een openbare tuin die in 1778 door Nicolò Palma werd aangelegd. Deze tuin is vernoemd naar Giulia d’Avalos, de vrouw van de toenmalige onderkoning Marcantonio Colonna (niet te verwarren met de gelijknamige onderkoning uit de 16e eeuw, die de Porta Felice – zie verderop – liet bouwen). Giuseppe Damiani Almeyda ontwierp de vier exedra’s (nissen) die zich rondom de zonnewijzer in het midden van de tuin bevinden.
Verder vind je in dit grote park diverse marmeren beelden, waarvan “De Genius van Palermo”, de beschermgod van de stad, de belangrijkste is.
Vanaf Villa Giulia lopen we terug naar de Corso Vittorio Emanuele. Dat kan via het Foro Italico, een park met veel kunstobjecten aan zee, waar je heerlijk kunt uitwaaien met uitzicht op de haven en de Monte Pellegrino.
Je kunt ook binnendoor (via de Via Nicolò Cervello – Via Torremuzza) waar je de mogelijkheid hebt om op de “Passeggiata delle Mura delle Cattive” te komen. Dit 19e eeuwse monument, een wandelpad op een brede muur, werd gebruikt door rijke weduwen om, afgezonderd van de rest van het volk op de Foro Italico, ongestoord te kunnen wandelen.
Op het schilderij hierboven, gemaakt door Teodoro Duclère in 1859, zie je enkele weduwen op de “Mura delle Cattive”, met op de achtergrond de Monte Pellegrino en de Porta Felice.We gaan nu naar deze poort.
De Porta Felice is vernoemd naar Donna Felice Orsini, de vrouw van de Spaanse onderkoning Marcantonio Colonna, die in 1582 een monumentale ingang voor de Cassaro (de huidige Corso Vittorio Emanuele) liet bouwen.
Via de corso komen we uit bij de Chiesa di Santa Maria della Catena. De naam van deze rond 1500 gebouwde kerk komt van de enorme ketting (“catina” betekent ketting) die aan een van de kerkmuren was bevestigd, waarmee de toegang tot de toenmalige haven van de Cala kon worden geblokkeerd.
Vanaf de kerk wandelen we richting de Piazza Marina met de Villa Garibaldi, in 1861 aangelegd ter ere van de nationale held Giuseppe Garibaldi, die zorgde voor de eenwording van Italië. In deze beroemde tuin, die de meeste mensen alleen als Piazza Marina kennen, staat een aantal zeer hoge/grote bomen, waaronder de imposante, 30 meter hoge ficus met de bekende luchtwortels, die met een diameter van meer dan 21 meter wordt gerekend tot een van de oudste en grootste ficussen van Italië.
Vanaf de Piazza Marina lopen we naar de Via Roma en gaan hier rechtsaf. In deze brede winkelstraat zien we na een paar honderd meter aan de rechterkant de San Domenico kerk op het gelijknamige plein.
Deze basiliek, na de kathedraal de belangrijkste kerk in de stad Palermo, werd tussen 1485 en 1480 gebouwd en is sindsdien vele malen verbouwd en vergroot. Hierdoor zie je ook in deze kerk, die bijvoorbeeld in 1726 een barokke gevel kreeg, een mix van diverse bouwstijlen uit de verschillende stijlperiodes.
Vanaf de San Domenico lopen we naar het Teatro Massimo. Je kunt de Via Roma blijven volgen tot aan de Via Cavour en daar linksaf gaan, maar je kunt ook binnendoor, via een van de typische smalle straatje van Palermo, de Via S. Basilio (die overgaat in de Via Trabia).
Loop je via de Via Cavour, dan kom je direct uit op de grote Piazza Giuseppe Verde en kun je het schitterende 19e eeuwse theater niet missen. Ben je binnendoor gelopen, dan moet je rechtsaf op de brede Via Maqueda om bij het operagebouw uit te komen.
Het Teatro Massimo werd in 1897 voltooid en is het grootste operagebouw van Italië en een van de grootste van Europa. De indrukwekkende ingang met Korinthische zuilen doet aan een griekse tempel denken:
Aan weerszijden van de monumentale trap staan twee bronzen leeuwen met allegorieën van de Tragedia en de Lirica.
’s Avonds is het Teatro Massimo prachtig verlicht.
In het vierde en laatste deel zullen we je meenemen naar diverse bezienswaardigheden in Palermo die wat uit de route liggen en die je wat minder makkelijk tijdens één wandeling door de stad kunt bekijken.
Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!
Arrivederci in Sicilia!
Trackbacks/Pingbacks