Een bezoek aan Palermo, deel 4

door | bezoektips

In deel 1deel 2 en deel 3 van onze fototour door Palermo hebben we een wandeling gemaakt langs diverse bezienswaardigheden in het centrum van de hoofdstad van Sicilië. In dit vierde en laatste deel, bezoeken we enkele bezienswaardigheden die zich buiten het centrum bevinden, of die we tijdens onze wandeling in de eerste drie delen nog niet hadden meegenomen.

Het Teatro Politeama

Dit theater werd ontworpen door Giuseppe Damiani Almeyda, die ook verantwoordelijk was voor de vier exedra’s (nissen) in de Villa Giulia (zie deel 3). De bouw van het theater begon in 1867 en in 1891 was het werk voltooid. De ingang bestaat uit een triomfboog met daarop een bronzen beeld van Apollo op een strijdwagen, die door 4 paarden wordt voortgetrokken (gemaakt door Mario Rutelli). De beelden van de paarden met ruiters aan weerszijden van Apollo zijn van de hand van Benedetto Civiletti.

Palazzina Cinese

De Palazzina Cinese, letterlijk “Chinees paleisje”, ook bekend als “Casina Cinese” (Chinees huisje) werd in 1790 gebouwd in opdracht van Baron Benedetto Lombardo della Scala. Toen Ferdinand IV van Bourbon in 1799 het land van de baron kocht, liet hij het door Giuseppe Venanzio Marvuglia verbouwen. Het resultaat is een bijzonder gebouw met een mix van Chinese, gotische, Arabische en Egyptische elementen.

Castello della Zisa

Het Castello della Zisa werd tussen 1165 en 1167 gebouwd als een zomerverblijf voor de Normandische koningen en maakte onderdeel uit van het grote jachtgebied de Genoardo (van het Arabische “Jannat al-Ard“, dat letterlijk “Paradijs op aarde” betekent), waar zich o.a. ook de Cuba Sottana (zie verderop) bevond. De Zisa is duidelijk geïnspireerd door Moorse architectuur. De naam “Zisa” komt van de Arabische term “al-Aziz”, wat “schitterend” betekent.

La Cuba

La Cuba Sottana, het Castello della Cuba of simpelweg La Cuba werd in 1180 in opdracht van Willem II gebouwd als onderdeel van een reeks paleizen in de gelijknamige wijk (Cuba). De Arabieren hadden van Palermo een van de mooiste steden in het gebied van de Middellandse Zee gemaakt, vol met paleizen, tuinen en moskeeën. De Normandische koningen maakten dankbaar gebruik van hun kennis en zo ontstond een Arabisch-Normandische bouwstijl. De Cuba is dus een Normandisch paleis, dat door Arabieren is gebouwd en dat is goed te zien.

De Cuba, van het Arabische “Qubba”, dat koepel betekent, stond in het Genoardo gebied, vol met tuinen en andere paleizen, waar de Normandische koningen zich heerlijk konden ontspannen.

Het paleis wordt aangeduid met “Cuba sottana” om verwarring met de andere, nabijgelegen Cuba, die “Cuba Soprana” werd genoemd, te voorkomen. In de tuin van de soprana (aan de noordzijde van de Corso Calatafimi) vind je nog de Cubula, ofwel “de kleine Cuba”. Zoals je op het bovenstaande schilderij kunt zien, stonden er ooit diverse kleine koepels in het Genoardo gebied.

Monte Pellegrino en de Santuario di Santa Rosalia

De Monte Pellegrino is de grote berg in het Noorden van de stad, waarvandaan je een prachtig uitzicht op Palermo hebt. Ook is de berg erg in trek bij sportieve fietsers die wel van een klimmetje houden.

De Monte Pellegrino werd door Goethe omschreven als het mooiste voorgebergte ter wereld.

Het uitzicht of een sportieve prestatie is voor de meeste Palermitanen geen reden om de berg op te rijden. Zij komen namelijk voor het “Santuario di Santa Rosalia”, het heiligdom ter ere van de beschermheilige van Palermo, Santa Rosalia. Hier werden, bijna 500 jaar na haar dood in 1166, de stoffelijke resten van Rosalia gevonden. In dezelfde periode werd Palermo van de pest bevrijd, hetgeen aan Rosalia werd toegeschreven. In 1624 werd Santa Rosalia daarom tot beschermheilige van de stad Palermo verklaard en verving vanaf dat moment de beschermheiligen van de vier wijken in de havenstad (Zie deel 2, Quattro canti)

Hiermee sluiten we ons bezoek aan Palermo af. Uiteraard zijn lang niet alle bezienswaardigheden en mooie plekjes in de stad aan bod gekomen. We hopen je in ieder geval een goed beeld te hebben gegeven van wat je van Palermo kunt verwachten en wensen je alvast veel plezier tijdens jouw bezoek aan deze levendige havenstad!

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!



Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This