De Ruderi di Gibellina en de Cretto di Burri

door | bezoektips

In de nacht van 15 januari 1968 werd het op een helling gelegen plaatsje Gibellina volledig door een zware aardbeving verwoest. Het nieuwe Gibellina, Gibellina nuova, werd enkele kilometers verderop gesticht en op de plaats van het verwoeste plaatsje werd een gigantisch kunstwerk, de Cretto di Burri, gemaakt. Grote betonnen blokken laten nu zien waar vroeger de huizen hebben gestaan. Als je dit gedenkteken bezoekt en je ziet de ruïnes van enkele woningen in de buurt, kun je je pas voorstellen wat voor ravage de aardbeving had veroorzaakt. Het oude Gibellina wordt nu aangeduid met “Ruderi di Gibbelina”, ofwel de ruïnes van Gibellina.

TIP: Breng ook een bezoek aan Gibellina nuova . Het lijkt erop dat bij de bouw van het nieuwe plaatsje alle bouwregels overboord werden gegooid en dat iedereen mocht bouwen wat hij of zij wilde. De bijzondere gebouwen en de vele kunstwerken op straat maken van het plaatsje één groot openluchtmuseum.

De indrukwekkende betonnen ster aan de ingang van Gibellina is gemaakt door de kunstenaar Consagra. De Chiesa madre heeft de vorm van een grote witte bol en behoort tot de meest bijzondere kerken van Sicilië.

Je vindt hier ook het Museo delle Trame mediterranee, met diverse archeologische vondsten en kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, die destijds hebben meegewerkt aan de wederopbouw van het plaatsje.

Je kunt een bezoek aan Gibellina combineren met een bezoek aan Poggioreale, een plaatsje dat ook door de aardbeving van 1968 werd verwoest.

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This