Wat is de beste periode van het jaar om Sicilië te bezoeken?

door | tips

We krijgen vaak de vraag wat de beste periode van het jaar is om Sicilië te bezoeken. Het antwoord op die vraag hangt af van wat jij graag op Sicilië wilt zien of beleven: Wil je bijvoorbeeld graag naar zee en op het strand van de Siciliaanse zon genieten? Wil je naar Sicilië om er de diverse culturele bezienswaardigheden, zoals archeologische parken en musea te bezoeken? Wil je graag wandelen in de mooie natuur(gebieden), uitgebreide fietstochten maken of ben je op zoek naar andere leuke activiteiten voor jou en je gezin? Zoek je graag de gezellige drukte op of wil je liever in een niet zo drukke periode op vakantie? We zullen in deze blogpost zo uitgebreid mogelijk aangeven wat je in elke periode van het jaar op Sicilië kunt verwachten.

TIP: Lees ook Vakantie op Sicilie – Wat is er te zien, te doen en te beleven?

Klik op de volgende links om direct naar de betreffende maand(en) te gaan:

Klik hier om direct de weergrafieken te zien.

Januari en februari

Het weer op Sicilië:
In de maanden januari en februari kun je op Sicilië temperaturen tussen 12° en 18°C verwachten. Op mooie, zonnige dagen, waar je vaak nog in je T-shirt kunt lopen, koelt het ’s avonds toch nog behoorlijk af. Wil je in deze periode naar Sicilië, dan adviseren we je te kiezen voor een van onze vakantieaccommodaties die over een goede verwarming beschikken, zoals bijvoorbeeld de appartementen in de Borgo delle Olive (van het zwembad op deze locatie kan in de winter geen gebruik worden gemaakt). In januari en februari valt ook relatief veel regen (maximaal 90 mm regen per maand).

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
In deze periode kun je genieten van het schitterende, groene landschap. Het eiland is al bezaaid met prachtige bloemen en de amandelbomen staan al vanaf eind januari in bloei. Ook in januari en februari worden diverse dorpsfeesten, zogeheten sagre, georganiseerd. Deze staan vaak in het teken van een typisch gerecht en een bepaald product. Een van deze sagre vind je in het plaatsje Montelepre, op ongeveer 20 minuten rijden van onze accommodaties. Daar wordt de Sagra della sfincia di priescia gehouden. Dit feest staat in het teken van de sfincia, die wat smaak betreft een beetje met onze oliebol is te vergelijken.

Tot 6 januari kun je de diverse levende kerststallen (presepi viventi) op het eiland bezoeken. Verder wordt er ook op Sicilië uitgebreid carnaval gevierd. Het Festa di Carnevale van Sciacca is een van de grootste en bekendste carnavalsfeesten op het eiland.

Wil je in een van deze maanden op vakantie?
Januari en februari zijn gezien de lagere temperaturen en regenkans, niet geschikt voor zonaanbidders, maar wel voor degenen die het leuk vinden om diverse, gezellige plaatsjes te bezoeken en er te genieten van de voortreffelijke Siciliaanse keuken en de heerlijke wijnen.
Bekijk een andere periode

Maart en april

Het weer op Sicilië:
In maart gaan de gemiddelde temperaturen op Sicilië al weer wat omhoog en kun je temperaturen tussen de 14° en 20°C verwachten. In de avond koelt het nog steeds aardig af, dus ook in deze maand is het belangrijk dat je een vakantieaccommodatie met verwarming huurt. In maart valt er al veel minder regen dan in de eerste twee maanden van het jaar (maximaal 60 mm regen per maand). In april neemt de regenkans nog verder af en valt er maximaal 40 mm regen. Ook ’s avonds begint het al een stuk aangenamer te worden en kun je al regelmatig buiten eten. In april liggen de temperaturen tussen de 15° en 24°C en is de gemiddelde zeetemperatuur 15°C.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
In deze periode worden er veel sagre (dorpsfeesten) georganiseerd en processies gehouden. Het bekendste feest,San Giuseppe, wordt op 19 maart gevierd. Er worden dan overal altaren gebouwd, die met brooddeegfiguren worden versierd.

Tijdens Pasen kun je op heel Sicilië processies bijwonen en wordt in sommige plaatsen, zoals Partanna (op ongeveer 40 minuten rijden van onze accommodaties), de kruisiging van Jezus uitgebeeld. De kruisgang op Goede Vrijdag in het plaatsje Montelepre, is een echte aanrader. Hier worden met meer dan 400 figuranten de kruisgang en diverse belangrijke gebeurtenissen uit de Bijbel uitgebeeld. De processie in dit gezellige bergdorpje is een van de grootste processies in onze regio.

Wil je in een van deze maanden op vakantie?
Deze maanden zijn aantrekkelijk voor o.a. natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars en door de vele (religieuze) feesten is er veel te beleven op Sicilië. Het is in deze periode, dankzij de regen in de maanden ervoor, erg groen en er staan overal bloemen in bloei. Een mooie periode voor een bezoek aan een van de vele natuurreservaten, voor lange fietstochten door het glooiende en bergachtige Siciliaanse landschap en voor wandelingen op een van de vele stranden op het eiland.

Deze periode is ook prima voor het bezoeken van archeologische parken, kastelen en andere culturele trekpleisters. Het is in deze periode nog niet druk op het eiland, dus bij veel van deze bezienswaardigheden heb je bijna het rijk alleen en kun je op je gemak de mooiste foto’s maken.
Bekijk een andere periode

Mei

Het weer op Sicilië:
In mei regent het weinig en zijn de temperaturen aangenaam (tussen de 19° en 25°C). Je kunt ’s avonds ook al buiten eten. De gemiddelde zeetemperatuur is in deze maand zo’n 18°C.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
In de meivakantie is het op Sicilië nog erg groen. Omdat er minder regen valt, wordt het landschap aan het eind van de maand al een stuk geler.

De bekendste feesten in de omgeving zijn de Corteo Storico di Santa Rita da Cascia (een optocht met figuranten in historische kledij) in het plaatsje Castelvetrano en de Festa del Santissimo Crocifisso in Monreale (vlakbij de stad Palermo). De meeste dorpsfeesten staan in de maand mei in het teken van de ricotta. Deze kaas wordt in veel zoete lekkernijen, zoals de cassata en de cannolo verwerkt, maar wordt ook voor diverse pastagerechten gebruikt.

Wil je in deze maand naar Sicilië?
Veel Nederlanders vieren de meivakantie op het mooie Sicilië. Als je van een gevarieerde vakantie houdt, is mei een ideale maand om het eiland te bezoeken: je kunt vaak al in zee zwemmen en op het strand van het Siciliaanse zonnetje genieten, je kunt boottochten maken, duiken, wandelen, fietsen, paardrijden, de diverse bezienswaardigheden in de regio bezoeken, op terrasjes van een heerlijke brioche con gelato of een granita genieten en nog veel meer! Na de meivakantie worden de vluchten naar het eiland vaak voor lagere prijzen aangeboden, dus als je geen schoolgaande kinderen hebt, raden we je aan om Sicilië in de derde of vierde week van mei te bezoeken.
Bekijk een andere periode

Juni

Het weer op Sicilië:
In juni, al een echt zomerse maand met nauwelijks regen, liggen de temperaturen tussen de 23° en 27°C in het begin van de maand en 25° en 32°C in de tweede helft van de maand.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
Het Siciliaanse landschap is inmiddels geel gekleurd door de vele zonuren en de gezellige sagre (dorpsfeesten) – veelal in het teken van de kers, de aardbei, de ricotta en de vis – duren tot laat in de avond. De zeer aangename, zomerse temperaturen zijn ook ideaal voor een van de favoriete activiteiten van de Sicilianen: flaneren! Er zijn diverse feesten in juni, waaronder de Inycon dat rond 20 juni in Menfi wordt georganiseerd. Naast diverse wijnproeverijen kun je tijdens dit oudste wijnfestival van Sicilië genieten van live muziek en cabaret. In San Vito lo Capo kun je in deze maand naar het Cous Cous Fest Preview, een feest in het teken van de cous cous, dat met name in de provincie Trapani veel wordt gegeten.

Wil je in deze maand naar Sicilië?
Juni is een heerlijk zonnige maand en ideaal voor o.a. zonaanbidders en degenen die graag wat cultuur snuiven. Geniet in deze maand van boottochten naar een van de vele eilanden voor de kust van Sicilië, van wandelingen in een van de vele bossen of van een mooie fietstocht. Ben je een sportieve fietser, houd dan rekening met de hogere temperaturen en drink voldoende water. Juni is voor veel toeristen dé maand om het eiland te bezoeken, omdat de temperaturen net wat lager liggen dan in juli en augustus.
Bekijk een andere periode

Juli en augustus

Het weer op Sicilië:
Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar met temperaturen van 28° tot 34° C. Het kan zelfs nog wat warmer worden, maar gelukkig is het op Sicilië niet zo luchtvochtig, zodat er geen sprake is van een klamme, drukkende warmte, zoals we die al met veel lagere temperaturen in Nederland en België kennen. Het is hartje zomer daarom vaak veel aangenamer op het zonnige Sicilië dan in het minder warmere noorden. In juli en augustus valt in het geheel geen of slechts een paar druppels regen.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
In de zomermaanden worden op heel Sicilië feesten, festivals en concerten georganiseerd, zoals de streetfood festivals in Trapani en Castellammare del Golfo, het Monreale Doc Festival met veel proeverijen, het Palermo Art & Music Festival, teatri di pietra met theatervoorstellingen in oude Griekse en Romeinse theaters over het hele eiland en Calici di stelle (wijnproeverijen in de avond). Verder zijn er veel plaatsen “notti bianchi”, avonden waarop de winkels tot midden in de nacht open blijven en met straatartiesten en diverse leuke marktjes.

Wil je in een van deze maanden op vakantie?
Dit zijn de maanden voor de zonliefhebbers, de strandgangers en de waterratten: zon, zon en zon, wat wil je nog meer? Heerlijke boottochten maken, een duik nemen in de azuurblauwe zee en zonnen op een van de vele zand-, rots- en kiezelstranden op Sicilië. In deze maanden moet je je tempo een beetje aanpassen. Geen snelle, haastige tred, maar lekker ontspannen wandelen, kortom het tempo van de Sicilianen volgen… De zwoele zomeravonden zijn ideaal om buiten te eten, bij je eigen vakantieaccommodatie of bij een van de vele goede restaurants op het eiland.

In de zomermaanden is het ook het drukst op Sicilië. In de eerste twee weken van augustus hebben de Italianen vakantie en dan worden met name de badplaatsen overspoeld door toeristen. Houd je van een sportieve vakantie en wil je graag hardlopen of bijvoorbeeld fietsen, bouw het dan langzaam op, zodat je in de eerste dagen wat meer op je gemak aan de hoge temperaturen kunt wennen.
Bekijk een andere periode

September

Het weer op Sicilië:
In september valt er nog steeds weinig regen (maximaal 30 mm regen per maand) en kun je genieten van aangename temperaturen (tussen de 24° en 31° C) en zwoele nazomeravonden.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
Het is nog steeds heerlijk weer, dus worden ook in deze maand talrijke feesten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Couscous fest in San Vito lo Capo en het historische feest Nel segno di Guglielmo in Monreale. Tijdens de vele sagre kun je diverse typisch Sicilaanse gerechten proeven.

Wil je in deze maand naar Sicilië?
Het weer in september is te vergelijken met wat je in juni kunt verwachten. Dit maakt van september een ideale maand om op Sicilië een gevarieerde vakantie te vieren. Een bijkomend voordeel zijn de lagere huurprijzen voor vakantieaccommodaties. September is een ideale vakantiemaand voor de sportieve vakantieganger, voor cultuursnuivers, voor strandgangers en voor iedereen die van een gevarieerde vakantie houdt.
Bekijk een andere periode

Oktober en november

Het weer op Sicilië:
In de maanden oktober en november neemt de regenkans doorgaans toe (maximaal 80 mm regen in oktober en 65 mm regen in november), maar dit jaar (2014) hebben we slechts een paar flinke buien gehad en was er sprake van een heerlijke nazomer. De gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 20° en 27°C en 15° en 21°C in de laatste week van november. ’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen, maar dit jaar konden we in oktober en november nog vaak ’s avonds buiten eten.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
Naast de vele sagre die in oktober vaak in het teken van de druivenoogst staan, kun je veel leuke evenementen op Sicilië bijwonen, zoals het Festival di Morgana, een poppenfestival in Palermo, het funghi fest in Castelbuono met veel proeverijen van gerechten met paddestoelen en het festival Il sole d’autunno nel Belice (diverse feesten in de dorpjes in de Belice vallei), het Rubino – Rotte del vino.

Wil je in een van deze maanden op vakantie?
Ook al neemt de kans op regen toe en koelt het ‘s avonds vaak al behoorlijk af, oktober en november zijn nog steeds aantrekkelijke maanden om Sicilië te bezoeken. De temperaturen zijn ideaal voor fietsen, wandelen op het strand of in een van de vele natuurparken en het bezoeken van bezienswaardigheden.
Bekijk een andere periode

December

Het weer op Sicilië:
In de hele maand december valt, net zoals in januari en februari, gemiddeld 90 mm regen. De temperaturen schommelen tussen de 12° en de 19°C.

Wat valt er te doen, te zien en te beleven?
December is de maand van de in kerstsfeer versierde plaatsjes, kerstmarkten en levende kerststallen, de presepi viventi. De levende kerststallen in Custonaci en Balata di Baida, beide in de provincie Trapani, behoren tot de bekendste en meest uitgebreide presepi. Er worden weinig festivals georganiseerd, maar er zijn talrijke sagre in het teken van de salsiccia (worst), vastedda (kaas) of cuccia (een typisch gerecht met bonen, kikkererwten, graan en wijn).

Wil je in deze maand naar Sicilië?
Degenen die in december op Sicilië vakantie vieren, doen dat met name in de kerstvakantie. Veel plaatsjes zijn dan gezellig versierd en er zijn in die periode veel kerstmarkten en levende kerststallen (presepi viventi). Op de zonnige dagen kun je nog prima uitstapjes maken en van al het moois op Sicilië genieten. December is ook een goede vakantiemaand voor fietsers en wandelaars, maar houd wel rekening met diverse regenbuien.

TIP: Lees ook Vakantie op Sicilie – Wat is er te zien, te doen en te beleven?

Grafieken van het weer op Sicilië
Hieronder vind je een aantal grafieken met de gemiddelde temperaturen, het gemiddeld aantal zonuren, de gemiddelde neerslag, het gemiddeld aantal dagen neerslag per jaar en de gemiddelde zeetemperatuur. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn

Wil je ook graag naar Sicilië? Bekijk dan hier onze vakantieaccommodaties!

Arrivederci in Sicilia!Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This