Vakantie op Sicilie – Wat is er te zien, te doen en te beleven? Deel 1

door | activiteiten op Sicilië, bezoektips, tips

Ben je nog nooit op het zonnige Sicilië geweest en wil je graag weten wat je van een vakantie op dit mooie eiland kunt verwachten? Dan is deze blogpost voor jou! We zullen beschrijven wat je er kunt doen, zien en beleven en wat het eiland zo bijzonder maakt. Om de pagina niet te lang te maken, hebben we de blogpost verdeeld in twee delen.

Wil je direct naar een specifiek onderwerp, klik dan op een van de volgende links:

Deel 1:
Het Siciliaanse landschap
Het klimaat
Activiteiten op Sicilië
Festiviteiten op Sicilië

Deel 2:
Bezienswaardigheden
De Siciliaanse keuken
Wat maakt Sicilië zo bijzonder?

Het Siciliaanse landschap:

Het Siciliaanse landschap is heel erg gevarieerd en dat is precies wat het eiland zo aantrekkelijk maakt. Sicilië heeft mooie baaien met prachtige stranden, heuvels met gezellige plaatsjes, met wijngaarden of bezaaid met olijf-, citrus- of amandelbomen, rotsbergen, prachtige natuurgebieden, zoutpannen, bossen, meren, en watervallen. Al dit moois is samengepakt op een eiland dat wordt omringd door een azuurblauwe zee. Ideaal voor de mooiste wandelingen, voor uitstapjes met de auto en voor boottochten.

Het klimaat:

We hebben al een uitgebreid blogartikel geschreven over het weer op Sicilië, dus hier houden we het wat korter. Je kunt veel zon verwachten, want die schijnt vaak op het eiland! De maanden mei, juni, september en oktober zijn vaak heerlijk zonnig, maar niet te warm, dus ideaal voor een vakantie waarin je zonnebaden en zwemmen wilt afwisselen met het maken van uitstapjes in de regio. Juli en augustus zijn dé maanden voor degene die de zon op willen zoeken. Een optimale periode om te genieten op een van de grote zandstranden en van het heerlijke zeewater. Zon, zee en strand dus!

Activiteiten op Sicilië:

Er is voor volwassenen en voor kinderen heel veel te doen op het eiland. We hebben diverse, leuke activiteiten in onze regio (de Golfo di Castelallammare tussen Palermo en Trapani) voor je op een rijtje gezet:

Ezeltochtjes:
Een hit bij jonge kinderen! Maak een tochtje met een ezel over het land van een agriturismo vlakbij Erice of in de buurt van het plaatsje Alcamo.

Avonturenparken:
In de zomer kun je met het gezin naar een van de avonturenparken in de regio. Zo is er een in het bos van Alcamo, waar een parcours is uitgezet waar kinderen vanaf 6 jaar heerlijk kunnen klauteren.

Waterparken:
Even op zoek naar verkoeling? Bezoek dan een van de waterparken op het eiland, zoals die van Monreale (vlakbij Palermo) of die van Cefalù. Je vindt er zwembaden, waterglijbanen en nog veel meer!

Boottocht naar Scopello:
Vaar met schipper Vittorio van duikvereniging Cetaria van Castellammare del Golfo naar Scopello en bekijk de prachtige kust met het natuurreservaat Lo Zingaro en de beroemde tonnara vanaf het water. Neem daarna een frisse duik in zee. Vittorio zorgt voor snorkelspullen.

Boottocht naar de eilanden favignana en levanzo:
Deze boottocht geeft je de gelegenheid om twee van de drie Egadische eilanden voor de kust van Trapani te bezoeken. Er is lunch aan boord en er is uiteraard tijd om een duik te nemen in de azuurblauwe zee!

Kookworkshops:
Wil je graag thuis de heerlijkste Siciliaanse gerechten bereiden, dan is de kookworkshop bij een echt agriturismo voor jou! Je kunt kiezen uit een korte workshop van een ochtend met aansluitende lunch of een workshop van enkele ochtenden.

Pizzaworkshops:
Kinderen en hun ouders kunnen van een echte pizzaiolo (pizzabakker) leren hoe ze een pizza kunnen bakken en maken (100%) kans om met een officieel diploma naar huis te gaan!

Sfincione-workshops:
De sfincione is een soort focaccia met een mengsel van o.a. tomaten, ansjovis, kaas (caciocavallo). Leer tijdens deze workshop in een agriturismo hoe je deze Siciliaanse lekkernij kunt maken.

Fietsen op Sicilië:
Het heuvelachtige landschap is ideaal voor sportieve fietsers. Huur een racefiets of MTB en trek er op uit! Geniet van de mooie vergezichten, de kustwegen met uitzicht op zee, de gezellige plaatsjes en van de mooie beklimmingen. Als je het leuk vindt om met iemand te fietsen die het gebied goed kent, kun je met een (Nederlands of Engels sprekende) gids het gebied verkennen.

Duiken in de buurt van Scopello:
Scopello is een prachtig gebied voor duikers. Heb je nog nooit gedoken? Dan is de zeedoop wat voor jou. Een instructeur van de duikvereniging laat je in niet al te diep water ervaren wat duiken is. De zeedoop is ook een leuke ervaring voor kinderen (minimum leeftijd 8 jaar).

Wijnproeverijen:
Op Sicilië worden al jaren de heerlijkste wijnen geproduceerd. Proef voortreffelijke wijnen in combinatie met lekker streekproducten en geniet van het glooiende landschap vol met wijngaarden.

Festiviteiten op Sicilië:

Het hele jaar door zijn er diverse festiviteiten op Sicilië. De zogenaamde sagre zijn vaak een bezoek waard. Dit zijn dorpsfeesten die vaak in het teken staan van een typisch lokaal product, zoals de cannolo (zoete Siciliaanse lekkernij), de olijfolie, ricotta (een soort kaas), een bepaalde locale wijn, enz. Tijdens deze sagre kun je deze producten proeven en is er vaak Siciliaanse volksmuziek en dans.

Van alle festiviteiten op Sicilië is het couscousfest in San Vito lo Capo de bekendste sagra. Je kunt gedurende drie dagen couscous uit diverse landen proeven en er zijn kraampjes van producente van lokale en regionale producten, zoals wijnen, kaas, olijfolie, salami, honing, enz. Op het grote plein van het dorp is er elke avond live muziek.

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This