Vakantie op Sicilie – Wat is er te zien, te doen en te beleven? Deel 2

door | bezoektips, overig, tips

Wil je ook graag naar het zonnige Sicilië, maar ben je daar nog nooit geweest en wil je graag weten wat je op dit zonnige eiland kunt doen, zien en beleven? Lees dan verder! In deel 1 van deze blogpost kwamen het Siciliaanse landschap, het klimaat, leuke activiteiten op Sicilië en de festiviteiten op het eiland aan bod. Als je die blogpost hebt gemist, klik dan hier.

In dit tweede deel vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Bezienswaardigheden
De Siciliaanse keuken
Wat maakt Sicilië zo bijzonder?

Bezienswaardigheden:

Als je al het moois op Sicilië zou willen bezoeken, zou je daar een paar maanden voor kunnen uittrekken. We kunnen hier dan ook niet alle bezienswaardigheden opsommen. Daarom een greep uit het aanbod.

Segesta:
Een prachtige tempel op de Monte Barbaro en een amfitheater met uitzicht op de Golfo di Castellammare. Een echte aanrader!

Palermo:
Als je op Sicilië bent, moet je een bezoek aan Palermo zeker op het programma zetten. Bekijk onze fototour door deze indrukwekkende stad.

Monreale:
Beroemd om de prachtige mozaïekcyclus in de kathedraal. Een uitstapje naar Monreale is goed te combineren met een bezoek aan Palermo.

Erice:
Een gezellig middeleeuws stadje vlakbij zee, op de top van Monte Erice op 750 meter boven zeeniveau, dus dat je daar een mooi uitzicht hebt, hoeven we niet uit te leggen!

Scopello:
Een klein plaatsje met een gezellige baglio (binnenplaats), bekend om de tonnara die het decor was voor een scene uit de film Ocean’s Twelve met o.a. George Clooney en Brad Pitt.

Voor alle belangrijke bezienswaardigheden in onze regio verwijzen we je naar deze pagina, waar ze op de kaart van Sicilië staan aangegeven.

De Siciliaanse keuken:

Als we aan onze gasten vragen hoe hun ideale vakantie eruit ziet, is het antwoord vaak: zon, zee, strand en natuurlijk lekker eten. Als jouw ideale vakantie er ook zo uit ziet, zit je op Sicilië goed! De Siciliaanse keuken is misschien niet zo bekend als de Toscaanse keuken, maar dat wil niet zeggen dat je op het eiland niet fantastisch kunt eten.

Je kunt op veel plaatsen op dit zonnige eiland genieten van de heerlijkste gerechten, van fantastisch vers schepijs, mierzoete dolci (verzamelnaam van gebak, taart, desserts en andere zoetigheden), streetfood, hartige snacks en de Siciliaanse sfincione. Wanneer je op Sicilië bent, probeer dan zeker een van de volgende gerechten en lekkernijen:

Pasta con le sarde:
Dit is een pastagerecht met sardines en venkel, dat in Palermo ook vaak met tomatensaus, pijnboompitten en krenten wordt bereid. In Catania worden de sardines vaak vervangen door ansjovis en noemen ze het pasta cche masculini (masculini betekent ansjovis in het Catanese dialect).

Caponata:
De caponata is een vegetarisch voorgerecht (antipasto), gemaakt van gefrituurde groente (o.a. aubergine en paprika) gemengd met olijven, kappertjes en selderij en heeft een zoetzure smaak. Dit gerecht werd vroeger gegeten als bijgerecht bij de capone, maar deze vis was voor veel Sicilianen te duur, waardoor de caponata uiteindelijk als los gerecht overbleef.

Sarde a beccafico:
Een traditioneel gerecht uit Palermo met gepaneerde, gebakken en gevulde sardines. De vulling bestaat o.a. uit gebakken broodkruim, pijnboompitten, druiven, kaneel, rozijnen en ansjovis. Dit moet je absoluut een keer gegeten hebben!

De arancina:
De arancina, dat letterlijk “sinaasappeltje” betekent, is een beroemde Siciliaanse lekkernij. Deze flinke rijstbal gevuld met kaas en ham of vlees en groente, kom je in iedere Siciliaanse bar tegen. In het oosten van Sicilië noemen ze het een arancino, maar dat is volgens de Palermitanen natuurlijk niet de juiste spelling 😊.

Pane e panelle:
Ook dit is een lekkere snack. Panelle zijn dunne gefrituurde deegplakjes gemaakt van kikkererwtenmeel die vaak in een broodje worden geserveerd (je kunt ze vaak ook als antipasto bestellen).

Pane con la milza:
Dit typisch Palermitaanse “streetfood” is een broodje met lever of milt en heeft een wat zoutige smaak. Je kunt deze bijzondere snack op veel plaatsen vinden, maar de pani câ meusa (in Siciliaans dialect) uit Palermo vinden velen (met name de Palermitanen…) de lekkerste!

De cannolo:
Dit is waarschijnlijk de bekendste Siciliaanse zoete lekkernij. De cannolo is een ronde koekhuls gevuld met gezoete ricottakaas (gemaakt van geitenmelk) en soms gekonfijte vruchten en stukjes chocola. Deze zoetigheid is een echte calorieënbom!

De cassata:
Deze geglazuurde taart met cakelaagjes bereid met o.a. zoete ricotta, suiker en gekonfijte vruchten is zo zoet, dat het glazuur al van je tanden springt als je ernaar kijkt (bij wijze van spreken dan).

Brioche con gelato:
Het broodje ijs! Een broodje ijs? Jazeker! Het klinkt misschien wat vreemd, maar als je dit eenmaal gegeten hebt, wil je waarschijnlijk nooit meer een hoorntje… Ook heerlijk als lunch (want tijdens de vakantie letten we natuurlijk niet op de lijn).

Ook worden er op Sicilië voortreffelijke wijnen geproduceerd, zoals bij deze wijnhuizen.

Wat maakt Sicilië zo bijzonder?

In een setting waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een prachtig landschap en met heerlijk weer, is het vooral de hartelijkheid van de Sicilianen die Sicilië zo bijzonder maakt. Toen wij jaren geleden op Sicilië op vakantie waren, hebben we zo veel mooie dingen meegemaakt, zoals de schoonmaakster van het hotel die ons haar auto meegaf, omdat we door omstandigheden zonder vervoer zaten, de automonteur die twee dagen lang onze taxichauffeur was en aan het eind alleen de reparatie van de auto in rekening bracht en nog veel meer. We zouden er een boek mee kunnen vullen!

We vinden het leuk om te horen dat veel van onze gasten vergelijkbare ervaringen hebben. Zo kreeg de medewerker van een benzinestation in Altofonte door de taalbarrière aan twee van onze gasten niet goed uitgelegd hoe ze naar Monreale moesten rijden, waarna hij zijn helm pakte, het benzinestation afsloot, op zijn motor sprong en onze gasten voor is gegaan tot aan het bord Monreale. Hij wees vervolgens naar het bord, stak zijn duim op en is toen weer teruggereden. We zeggen daarom niet voor niets: “Vraag een Italiaan de weg en hij zal deze wijzen, vraag een Siciliaan de weg en hij zal je ernaartoe brengen.”

We hopen dat je een goede indruk hebt gekregen van wat je van een vakantie op Sicilië kunt verwachten. Op onze website vind je speciaal door ons geselecteerde accommodaties, van kleine appartementen tot villa’s met zwembad. Je kunt zoeken op type of gewoon klikken op de directe links onderaan elke pagina van onze site. Kom je er zo gauw niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, telefonisch, via de chat of via e-mail. We helpen je graag met het vinden van de accommodatie die het best aansluit op je wensen!

We wensen je alvast een fijne vakantie op het mooie Sicilië!

Over mij

Welkom op onze blog!
Onze website staat inmiddels al boordevol informatie over het mooie Sicilië. We hebben echter nog meer tips, informatie en foto's en die vind je op deze blog.

Heb je ook al zin in een vakantie op dit zonnig eiland? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de handige chatfunctie.

Arrivederci in Sicilia!

Laura & Martijn
Chat met ons

Pin It on Pinterest

Share This